• General secretary: +420 606 054 649
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
This image for Image Layouts addon

LEX – sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

Autor Ing. Jakub Smetánka MPA, Viceprezident LEX z.s.

Minulost


LEX – sdružení na ochranu práv majitelů zbraní z.s. oslavilo letos 23. narozeniny. Za tu dobu se toho mnohého událo a LEX se díky soustavné práci stal respektovaným partnerem státní správy i politické reprezentace. Je to již 7 let, kdy LEX a tehdy ještě Asociace praktické střelby Česká republika uzavřely memorandum o spolupráci. Právě LEX a jeho partnerské organizace (především ČMMJ, ASDS, ISVHČR, AVPZS, AOBP) se v posledních letech staly nezdolnou páteří systematického a konstruktivního odporu proti nesmyslné legislativní tvorbě převážně (nikoliv však výlučně) pocházející ze zahraničí. Díky důsledné rozvážné a diplomatické argumentaci se tak daří držet na politickém levelu otázku držení zbraní v nepolitické neemocionální hladině. Díky tomu lze napříč zainteresovanými jednat o zbraních v klidu a na základě věcných argumentů.

Současnost aneb Legislativa v roce 2021

Mininovela ZoZ

Zásadní novinkou roku 2021 je schválení většině dobře známé „mininovely“ zákona o zbraních. K danému tématu jsme na přelomu roku 2020/2021 vydali sérii článků: Novela zákona o zbraních: Grandfathering (aneb přechodná ustanovení)Novela zákona o zbraních II: nová kategorie A-I a nadlimitní zásobníky, Novela zákona o zbraních III: nová kategorie C-I a změny v kategorii D.
I přes veřejností nechtěný původní návrh se podařilo v rámci projednávání v PSP dosáhnout stavu, který zásadním způsobem neomezuje držitele zbraní a zároveň přináší několik veskrze pozitivních novinek. Za zmínku stojí například povolení „expanzního“ střeliva pro krátké zbraně, povolení tlumičů nebo zachování desetileté platnosti délky ZP.

Prováděcí předpisy k nadstavbovému zákonu

V průběhu roku jsme se v rámci jednání na MV aktivně podíleli na přípravě prováděcích předpisů k tzv. nadstavbovému zákonu (přesněji: zákon č. 14/2021 Sb., o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky). Celý systém je v tuto chvíli v plenkách - o akreditaci zatím zažádalo pouze pár subjektů. Každopádně doufáme, že si v tomto systému najdou svůj prostor jak komerční aktivity, tak i spolkováčinnost. Tento dobrovolnický branný systém by v budoucnu mohl velmi pomoci proti budoucím nadnárodním legislativním aktivitám, které směřují proti držení a užívání zbraní a střeliva.

"Trvalá amnestie"

Na trestnýčin nedovoleného ozbrojování se má nově vztahovat možnost účinné lítosti. Tato změna vznikla díky aktivitě poslance Maška a naší partnerské Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva. Znamená to, že pokud někdo policii dobrovolně odevzdá nelegální zbraň (například „zatrámovku“ po předcích), nehrozí mu za to postih. Zda bude možné takto odevzdanou zbraň legalizovat a ponechat si ji (podobně jako při tradičních dočasných amnestiích), to zatím není jasné. Jakmile to budeme vědět, budeme vás o tom informovat.


Budoucnost aneb Olovo a Revize směrnice

Zákaz olova jde do druhého kola. V roce 2020 se nepodařilo na úrovni evropského parlamentu zablokovat zákaz olověných broků na mokřadech. Na jaře 2021 evropská agentura ECHA zveřejnila další návrh na celkový zákaz olověného střeliva ve venkovních prostorách, včetně venkovních střelnic. Připomínky k tomuto návrhu již byly podány v rámci řízení; LEX zpracoval mimo jiné test odrazivosti olověných a ocelových broků. Na jeho výsledek se můžete podívat zde.
Finální návrh agentury ECHA ani následný legislativní návrh Evropské komise zatím nebyl zveřejněn. Proto bohužel zatím nevíme, proti čemu stojíme. Každopádně je vhodné, aby střelecká veřejnost problematiku aktivně sledovala a vhodným způsobem informovala své spoluobčany o těchto „kvalitních legislativních návrzích“.

Závěrem

LEX z.s. stejně jako ASDS ČR je tvořen členskou základnou. Ze zásady nepobírá dotace žádného druhu. Všechna činnost (včetně té legislativní) je tak hrazena z členských příspěvků, které jsou v součanosti  500,- Kč (+ 100 ,-Kč za registraci u nového člena). Pokud ještě nejste členy LEX, zvažte to. Nám tím pomůžete - jak finančně, tak i tím, že s větším počtem členů nám roste vyjednávací síla našeho sdružení. Pro sebe získáte dobrý pocit, že jste svým příspěvkem pomohli spoluutvářet nejlepší zbraňovou legislativu na světě, a pro vaši manželku získáte slevy u mnoha našich partnerských shopů. Za poslední roky se toho mnoho povedlo. Ustáli jsme aktivního střelce v Uherském Brodě i další podobná neštěstí, ustáli jsme pokus o nepovedenou revizi normy pro střelnice, ustáli jsme evropskou směrnici. S ohledem na vzrůstající snahy o celkovou integraci v EU ale nesmíme polevit v ostražitosti. Chystají se na nás dalšíˇ"skvělé novinky", které mají učinit svět 100% bezpečným. Našimi nejlepšími zbraněmi proti nim je odbornost a dobrá pověst, kterou máme u široké veřejnosti i u politické reprezentace. Zachovejme si tedy do budoucnosti ostražitost, chladnou hlavu a pověst klidných a rozumných občanů.


Ing. Jakub Smetánka MPA
Viceprezident LEX z.s.
Image
Image

© 2024 ASDSČR CZ. All Rights Reserved.
PROVOZOVATELEM STRÁNEK JE ASOCIACE SPORTOVNÍ DYNAMICKÉ STŘELBY ČESKÉ REPUBLIKY, Z.S., SÍDLEM: U PERGAMENKY 1511 / 3, 17000 PRAHA, IČ: 45768811, ZAPSÁNA U MS V PRAZE, SP. ZN.: L 3466