• General secretary: +420 606 054 649
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
This image for Image Layouts addon

Nový prezident ASDSČR
Martin Novotný

Směr a vedení asociace

O MÝCH DŮVODECH PRO KANDIDATURU

Sportovní střelba se stala mým velkým životním koníčkem a dělá mi radost, když se mohu setkávat se stejně nadšenými lidmi, se kterými si mám co říct a mohu si s nimi užít chvíle volna.
Mám tu výhodu, že má společnost už funguje tak trochu samospádem nevyžaduje mé každodenní zapojení. Volno si můžu udělat prakticky kdykoliv a jen díky tomu mohu věnovat tolik času klubu APT a pořádání závodů. V případě standardní 8h pracovní doby a 20 dnů dovolené bych si toto neuměl představit.

Alsa Pro Team jsme společně s Pavlem Marcinkem založili před 5 lety s představou o vytvoření velkého sportovního klubu, který by trochu rozvířil tehdy stojaté vody v českém rybníku IPSC. Myslím, že se nám to podařilo. APT má aktuálně okolo 120 členů a je nejaktivnějším klubem v Asociaci. Mojí motivací k podání kandidatury na pozici prezidenta byla především šance prezentovat svou představu o fungování asociace. Chtěl bych všem předsedům klubů a členům asociace nastínit, jak by se to celé líbilo mě, a to nikoliv jako předsedovi klubu, nýbrž jako aktivnímu střelci. Věřím, že tyto představy by se nelíbily pouze mě, ale i velké většině ostatních střelců.

O POUČENÍ Z MINULOSTI

„Kdo nic nedělá, nic nezkazí.“

Vedení klubu a pořádání závodů sebou přináší velké množství práce, odpovědnosti a někdy i nervů a starostí, a ne vždy se vše povede. Ale každý uspořádaný závod přinese pořadateli i množství zkušeností. Ty si každý musí odžít sám, dobře míněné rady se často ujmou až na druhý pokus, tedy až po tom, co se spálíte. Některé věci jsem na začátku své kariéry pořadatele závodů a předsedy klubu řešil víc srdcem než hlavou a rád bych řekl, že po pár letech už vím, že místo emocí a horlivého přesvědčení je potřeba chladná hlava a víc času na přemýšlení.

O MOTIVACI

Zkuste si na chvíli představit, že jste začínající střelec, máte čas, touhu i prostředky začít z IPSC. Otevřete si nové webové stránky, vyplníte registrační formulář CHCI SE STÁT ČLENEM ASDSČR, on-line zaplatíte registrační poplatek a stanete se členem ASDS. Ve svém zabezpečeném profilu uvidíte prázdný seznam odstřílených závodů, nevyplněnou výkonnostní třídu a v kalendáři blížící se závody.

Objednáte se na bezpečnostní zkoušku u komisaře z vašeho regionu a můžete začít. Postupem času se vám vaše karta střeleckého profilu začne plnit informacemi, např. jaká procenta jste získali na Superlize v Hodonicích a jaká výkonnostní třída vám aktuálně vychází.
Věřím, že po skončení sezóny se budete víc těšit na začátek té další.
Navíc se po všem uvedeném nebude již 700 Kč zdát jako zbytečná investice. A pokud ne, profil se v případě neaktivity (či nezaplacení dalšího příspěvku) uzamkne a vy můžete nadále střílet závody level 1, avšak bez možnosti sledování vašeho progresu.
Proč vlastně asociace potřebuje víc členů?
Odpověď je jednoduchá. Příspěvky členů tvoří finanční rozpočet ASDS. Druhým, neméně důležitým důvodem je to, že počet členů v asociaci je jedním z kritérií pro udělení slotů na Mistrovství Světa / Evropy.Čím více členů bude asociace mít, tím více lidí se mášanci dostat do reprezentace ČR. V neposlednířadě je zde aspekt částečně politický.

Vždy se lépe argumentuje skupinou osob čítající tisíce než pár stovek. Nikdo se nebude snažit vyslyšet názor pár lidí. Ale názor tisíců už něco znamená.

O PRINCIPECH FUNGOVÁNÍ ASOCIACE

„Kdo chce zapalovat, musí sám hořet.“

Je velký rozdíl mezi prací vedoucího soukromé společnosti a šéfa amatérské sportovní organizace. Pokud platíte svého zaměstnance, máte možnost po něm chtít odvedenou práci v odpovídajícím čase a v odpovídající kvalitě.
Jako předseda klubu IPSC nebo prezident ASDS to po svých kamarádech tak úplně chtít nemůžete. Tam je to prakticky celé postavené na dobrovolnosti a chuti lidí, kteří se tomu věnují ve svém volném čase.
Proto by měl mít prezident ve svém týmu lidi, kterým věří a které dokáže motivovat.

O nařízeních prezidenta

Prezident asociace nic moc nezmění nějakým novým nařízením nebo dokonce hrozbou "když se neudělá tohle, tak se stane tohle". Všichni jsme tu dobrovolně a ve svém volném čase. Hlavním motorem je chuť něco pro asociaci udělat.

O pověření prezidenta

Přenesení kompetencí na jiné lidi nedává význam, pokud v tom neuvidí smysl a nebudou mít vzor v podobě dobře odvedené práce prezidenta ASDS. Moje představa o složení prezidia vychází ze snahy zapojit do vedení asociace více lidí. Nabídnout tuto možnost nejaktivnějším členům z každého kraje a vytvořit prezidium, které by ve svých rozhodnutích mělo díky možnosti hlasování velmi silnou pozici v očích střelecké veřejnosti. Zároveň by ale musela zůstat pravomoc prezidenta rozhodnout o věci bez hlasování, ale s tím, že případný neúspěch padá jen na jeho hlavu.

O REPREZENTACI

Reprezentační tým by měl být takovou výkladní skříní ASDS. Máme to štěstí, že se u nás rodí mnoho vynikajících střelců, ale zdá se mi, že ASDS to neumí, jak se říká, prodat.Úspěchy našich reprezentantů by bylo třeba dostat do médií, pak je šance přilákat sponzory a tím získat co nejlepší materiální podporu pro budoucí reprezentační týmy.
Aktuální koncepce reprezentace je velmi nejasná. Pro střelce, kteří se snaží pravidelně trénovat a zvyšovat svoji výkonnost, je případná nominace do reprezentačního týmu velkou neznámou. Bohužel pak může dojít k tomu, že nakonec na Mistrovství Evropy jedou střelci s průměrnou výkonností, protože ti lepší z různých důvodů svoji účast vzdali.

Když jsem jako junior poprvé dostal pozvánku do české rugbyové reprezentace, bral jsem to jako ocenění mých sportovních výkonů a zároveň mě to motivovalo k ještě vyššímu úsilí na tréninku. Nominace do reprezentačního týmu by měla být pro sportovce hlavní cíl jeho snažení.

Povinností vedení asociace je určit, jaké kvalifikační kritéria k tomu vedou.

O FINANCÍCH

Nevěřím těm, co mi dávají něco zadarmo a nevěřím těm, co slibují rychlé zbohatnutí. Věřím v rozumnou míru zisku. Ta může být jinak vysoká v soukromé společnosti a jinak v amatérské sportovní organizaci.
Za 6 let jsem uspořádal přes 50 malých i velkých závodů a troufám si říct, že o ekonomice IPSC něco vím. Několikrát jsem se i spálil a prodělek musel zaplatit z vlastní kapsy. Každá sportovní organizace musí fungovat tak, aby nějaký zisk generovala. Spoléhat se jen na sponzorské dary a dotace by byla chyba. Asociace by měla fungovat tak, aby se díky finančním příjmům byla schopná rozvíjet a poté poskytováním kvalitních služeb nabízela svým členům zase něco nazpět.

 

Martin Novotný,
prezident ASDS ČR.


© 2024 ASDSČR CZ. All Rights Reserved.
PROVOZOVATELEM STRÁNEK JE ASOCIACE SPORTOVNÍ DYNAMICKÉ STŘELBY ČESKÉ REPUBLIKY, Z.S., SÍDLEM: U PERGAMENKY 1511 / 3, 17000 PRAHA, IČ: 45768811, ZAPSÁNA U MS V PRAZE, SP. ZN.: L 3466